Dirigent

Mijn naam is Stephan Havelaar. Ik groeide op, samen met acht broers en zussen en zeker 40 muziekinstrumenten, in een groot huis in Bilthoven. Alle kinderen zijn naar de muziekschool geweest. Sommigen wat korter, anderen wat langer. Ik had drumles en later trompetles.  Drie kinderen zijn naar het conservatorium gegaan, waaronder ik.

Aanvankelijk stuurde ik schoolmuziek, een brede studierichting die zich vooral richt op het reguliere middelbare onderwijs. Later maakte ik de overstap naar hoofdvak piano en weer later de studie klassieke zang. Daarnaast deed ik verschillende cursussen op het gebied van koordirectie en zong los/vast in talloze koren.

Vanaf 1989 leid ik koren. Van pop, gospel, vocalgroup en barbershop tot vrouwenkoor, kerkkoor en byzantijns koor. Ik gaf daarnaast privélessen piano en later ook zang. Dit ben ik tot op de dag van vandaag blijven doen: voornamelijk als zelfstandige, maar ook tien jaar lang in dienst van de muziekschool  in Harderwijk. Ook heb ik als koorlid in verschillende oratoria en professionele operaproducties mee gedaan en als solist opgetreden in onder meer operettes, kleine opera’s en de Mattheus- en Johannespassie van J.S.Bach.  Ooit maakte ik een c.d. met eigen liedjes op eigen teksten die ik zelf begeleid.

Sinds 2006 leid ik in Lelystad “Gospelkoor Impact”, werk nog met “Dameskoor Enjoy” in Baarn en nu prijs mijzelf gelukkig dat ik met het enthousiaste koor + vaste drie-koppige band “Ermelodie” aan de slag mag. Het was mij een eer en genoegen al na drie repetities met ze te hebben mogen optreden op het “Fete de la musique “in Ermelo.

Sinds 2003 woon ik met mijn vrouw en inmiddels drie kinderen in Biddinghuizen waar ik mij veel bezig houd met watersport  en fietsen.